25.02.2019

Вендузотерапия

Какво представлява вендузотерапията и какви са нейните ползи за здравето?

Напоследък феновете по олимпийско плуване усилено говорят за вендузотерапията: дискусия, предизвикана от Майкъл Фелпс и Коди Милър, и техните кръгообразно посинени рамене.

Напоследък феновете по олимпийско плуване усилено говорят за вендузотерапията: дискусия, предизвикана от Майкъл Фелпс и Коди Милър, и техните кръгообразно посинени рамене. Олимпийският гимнастик Алекс Надур също е забелязван със същите синки по време на Олимпийските игри, както и много други световни атлети, които признават, че използват терапия с вендузи.

Според Ройтерс, продажбите на оборудване за провеждане на терапия с вендузи са се увеличили с 20%  само за три дни след победата на Майкъл Фелпс.

Международната Асоциация по Вендузотерапия отчита „50% прираст на здравните работници, търсещи своите сертификати по вендузотерапия“ по същото време. Специалисти по акупунктура също съобщават за увеличаване на запитванията за терапия.

Вендузотерапия

Какво е вендузотерапия?

Вендузотерапията е древна медицинска манипулация, чиито корени датират 300-400 години след Новата ера в Китай.  Култури от Египет и Близкия Изток също имат древни записи на тази практика.

Вендузотерапията все още се използва редовно в традиционната китайска медицина (ТКМ), прилага се в болнични заведения и други лечебни практики. Смукателните чашки с различни размери се прикрепят към тялото, а засмукването им изтегля кръвта към повърхността на кожата. Така се получават синините.

Счита се, че лечението засилва кръвообращението, като по този начин забързва процеса на оздравяването и редуцира мускулните болки.  Според д-р Хоуман Данеш, специалист по Лекуване на болката в клиниката Маунт Синай в Ню Йорк, вендузотерапията „подтиква тялото към самолечение“.

Майкъл Фелпс и Алекс Надур се кълнат в резултатите на вендузолечението. На неотдавнашна пресконференция, Фелпс заяви, че използва терапия с вендузи преди всяко състезание, а Надур съобщи пред USA Today, че вендузите са „тайната, която ме поддържа здрав. Те са най-доброто нещо, в което съм инвестирал“.

Вендузотерапия

Имунната система

Леонид Калихман, доктор и старши преподавател в университета Бен-Гурион от Негев в Израел, е написал повече от 150 статии по физиотерапия и ревматология. Той смята, че чрез причиняване на локализирано възпаление, вендузите спомагат за производство на цитокини, които модулират реакциите на имунната ви система.

В едно от последните изследвания върху вендузи, Калихман и неговият съавтор Ефгени Розенфелд, забелязват, че:

„Механично, вендузите увеличават кръвообращението, докато физиологично активират имунната система и стимулират механично чувствителни влакна, което води до намаляване на болката.

Съществуват първоначални научни доказателства, че сухата вендузотерапия е в състояние да намали мускулно-скелетни болки. Тъй като вендузите са евтин, неинвазивен и с нисък риск (ако се извършват от специализирано лице) терапевтичен метод, ние вярваме, че те трябва да бъдат включени в арсенала на опорно-двигателния медицина.“

Call Now Button
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram