Какво трябва да знаете за коронавируса и халотерапията /терапията със суха сол/?

COVID 19 и Халотерапията /посещението на солна стая/

 След повече от година на борба с Коронавируса (COVID-19), можем да заявим, че вирусът засяга белите дробове и дихателните пътища. Терапията със суха сол в солна стая (известна още като Халотерапия) е изследвана през последните няколко десетилетия по света. Тя дава много положителни резултати при облекчаване на заболявания на горните и долните дихателни пътища.

Солни стаи Люлин

Защо не посещение на солна стая?

 В много страни посещението на солна стая е одобрено терапевтично лечение, контролирано от здравните институции. Според д-р Лаиш, основател на The Salt Therapy Association (STA), е рано да се каже до каква степен въздейства халотерапията на този щам на коронавируса. Със сигурност е ясно едно, този вирус влияе на дихателната и белодробната система. При проведено клинично проучване, терапията със суха сол показва, че дава симптоматична полза. Проучването се фокусира върху пациенти с муковисцидоза.

Солни стаи Люлин

Какво да очакваме от Халотерапията?

 Силен привърженик на тази допълваща терапия, д-р Лаиш често препоръчва на пациентите си посещение в солна стая. За него в момента няма нужда от допълнителна паника и психоза, но приканва хората да бъдат активни и да се грижат за дихателната си система повече от всякога. Според The Salt Therapy Association (STA), терапията със суха сол е антимикробна и убива някои микроорганизми или спира растежа им. В солната стая се осигурява среда, в която 99,99% чист  натриев хлорид се смила от устройство, наречено халогенератор. Той раздробява частиците до размер от 0-3 микрона, които след това се разпръскват в стаята. След това този чист солен аерозол се вдишва дълбоко в дихателната система. Натриевия хлорид може да проникне и през повърхностните слоеве на кожата и порите.

   Д-р Лаиш допълва: „Чистият натриев хлорид е антибактериален. Хората трябва да са наясно, че престоя в солната стая е напълно безопасен. Това обаче не изключва необходимостта да се следват предписанията на СЗО. Необходимо е да миете ръцете си и да почиствате и дезифекцирате повърхностите.“ „Създадени са стандарти за проектиране и изграждане на солни стаи. Някои ги наричат солна пещера въз основа на техния декор. Ефикасността на халотерапията се извлича от халогенератора и медицинката сол, а не от хималайска сол или други продукти “, добавя Тонкин. Той е вторият основател на The Salt Therapy Association (STA). „Съоръженията за солна терапия трябва да се почистват между всяка сесия. Правилно проектираните и изградени солни помещения работят със своята система HVAC. Те пречистват въздуха между всяка процедура в  солна стая. По този начин се осигуравя свеж въздух за техните клиенти, преди започване на нова процедура.“ Солта е най-мощният естествен дезифектант „където лепне чисти“ Солната терапия е доказана като безопасна, 100 % безвредна и процедурите има силно лечебен ефект.

Мението на българският специалист док. Петър Чипев може да изгледате в следващото видео

Call Now Button
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram