12.04.2017

Често задавани въпроси

Солни стаи често задавани въпроси

От кого и кога е подходящо да се правят процедури в солните стаи?

Солната стая може да се посещава от всички деца над 1 /една/ навършена година и възрастни, здрави или със заболявания, с изключение на следните случай::

 • хронично или инфекциозно заболяване в период на обострено състояние
 • температура и рецидиви
 • кръвотечение от всякакъв произход
 • тежки бъбречни увреждания
 • стомашни и дуоденални язви
 • сърдечно-съдова недостатъчност
 • туберкулоза
 • злокачествени образувания
 • епилепсия
 • психични заболявания
 • шизофрения
 • клаустрофобия
Необходимо ли е специално облекло за престоя в солната стая?

За престоя в солната стая не е необходимо специално облекло. Препоръчваме да сте облечени с удобни дрехи, за да се чувствате комфортно. В солната стая се влиза с калцуни или боси. За децата препоръчва ме да са по-леко облечени и боси /по памперси, гащички или къси панталонки и потничета/, тъй като в солната стая температурата е 24-25С.

Позволено ли е внасянето на напитки/храни?

За съжаление, внасянето на напитки и храни в солните стаи не е позволено, с цел опазване на чистия микроклимат в солната стая.

Защо да ползвам Солна стая?!

Престоят в солната стая, наречен халотерапия, е иновативен и немедикаментозен метод за профилактика и лечение на множество здравословни проблеми, свързани с горни и долни дихателни пътища, алергии, различни кожни заболявания, балансиране на централната нервна система, подобрение на психичното здраве, повишаване на имунитета, както и общо укрепване на човешкия организъм.

Има ли странични ефекти Халотерапията?

Халотерапията е естествен, безопасен и без употреба на лекарства начин за подобряване на здравословното състояние на човешкия организъм в дългосрочен план. Халотерапията може да се прилага не само като профилактика и самолечение, но и като допълнителна терапия към вече предписаното лечение за постигане на по-ефективен резултат в по-кратки срокове.

Подходяща ли е халотерапията за деца?

Да, халотерапията е подходяща и много препоръчителна за деца, след 1-годишна възраст или само по лекарско предписание преди това. Дори в някой европейски страни лекарите пропоръчват на родителите да опитат халотерапията, тъй като тя е натурален метод за лечение и профилактика, преди да се започне прием на лекарства или в съчетание с медикаментозно лечение.

Терапия със сух аерозол или друг вид терапия?

Съществуват следните солни терапии:

 • Стая с големи количества сол или солни блокчета – методът е неефективен поради невъзможността на достатъчно количество сол в стаята да се изпари и да е с необходимия размер на солните частици. Други недостатъци на този метод са часовете престои в такава стая и бързото изразходване на соления въздух.
 • Мокра солна терапия – при този вариант физиологичен разтвор се изпарява във въздуха и се вдишва от хората в стаята. Този метод, въпреки че е по ефективен от предхподния, също има недостатъци. Основният недостатък е, че мократа сол достига само до горните дихателни пътища, устата и носа, но не достига до гърлото, синусите и дълбоките части на белите дробове, където ефектът и би бил най-голям. Поради тази причина се намалява слузоразграждащата способност на солта.
 • Сух аерозол – преодолява недостатъците на предходните методи. При този вид солна терапия се постига идеални концентрация и размер на солните частици за всички в солната стая, независимо дали имат проблеми с кожата или болестни състояния, засягаци най-дълбоките части на дробовете, синусите и гърлото.
Какви резултати да очакваме?

Ние, от Център по Халотерапия Биохелт , се стремим да не създаваме свъхочаквания в хората, а да предложим възможността всеки сам да се убеди в ефективността на солната стая, само след няколко процедури. Халотерапията не е „хапче“ за мигновено лечение на всички заболявания, но тя допринася за общо укрепване на организма, облекчаване на проблеми свързани с затруднено дишането, кашлица, кихане, хрема и редица други.

Колко процедури е необходимо да се направят?

Всеки човек реагира различно на различните методи на лечение, независимо дали са традиционни или алтернативни. Също така важен фактор е и моментното състояние на всеки желаещ да прави процедури в солната стая. На база направени проучвания, Ние препоръчваме 10-20 процедури, които да се правят всеки ден или най-много през ден за извличане на максимален ефект от солната стая. Също така препоръчваме и по 10 всекидневни посещения всяка пролет и всяка есен, като превантивна мярка за повишаване на имунитета и по-бързото възстановяване на човешкия организъм от настинки, вирусни инфекции и грип, респираторни и кожни заболявания, сенни хреми и проблеми с нервната система.

 

Call Now Button
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram