01.07.2019

Електростимулация

Какво представлява електростимулацията?

Електростимулация е алтернативен метод за възстановяване на тъкани, мускулна стимулация, лечение на възпаления, болки на опорно-двигателния апарат и периферна нервна система и много други. Този метод е признат от световната медицина. При електростимулацията се използва нискочестотен електрически ток, който предизвиква съкращаването на един мускул или на група мускули от човешкото тяло.

Електростимулация на корем
Електростимулация на корем

Как въздейства Електростимулация?

Електростимулация на ръц

Начина на работа на този метод е много ефективен, като се основава на процесите, които нормално протичат в човешкото тяло.

Kогато човек реши да свие, стегне или съкрати даден мускул или мускулна група, мозъкът му изпраща сигнал под формата на електрически ток до нервите, които задействат съответния мускул, а той от своя страна реагира със съкращаване на мускулните влакна. Електростимулацията въздейства директно върху двигателния нерв, с помощта на напълно контролирани, нискочестотни електрически импулси, за да се гарантира ефективността на извършената процедура, безопасността и комфорта на пациента при употребата му. В същност, мускулите на човешкото тяло не могат „да направят“ разлика между доброволно съкращаване (предизвикано от мозъка) или свиване, предизвикано от нискочестотен електрически ток.

Много изследвания доказват, че редовното ползване на електростимулацията оказва положително влияние върху мускулите, кръвоносните съдове и нервите в човешкия организъм.

Електростимулацията се извършва посредством електроди, които се поставят върху увредения мускул, болезнената област от тялото или на мястото, на което е необходима стимулация. Силата на тока, който протича между електродите, може да се контролира, с което се постига по-силно или по-леко въздействие върху мускулите и/или нервите. 

В зависимост от физическото състояние на пациента, степента на увреждане и резултата, който трябва да бъде постигнат, се определя и времетраенето на процедурата.

За пациента от съществено значение за по-бързото възстановяване и достигане на добри резултати от използването на електростимулацията е притока на кръв към увредената зона. Колкото повече се повишава притока на кръв, толкова намаляват болките в мускулите. При използването на този метод се намалява напрежението върху мускулните влакна чрез релаксиращ ефект, също така се увеличава производството на ендорфини и енкефалини (естествени субстанции с аналгетични свойства), които редуцират болката.

Електростимулацията се използва от спортисти за възстановяване след тренировка, за повишаване обема на мускулна маса, за контрол и облекчаване на болката, за подобряване силата на кръвообращението, което спомага за постигането на по-добри резултати.

Нискочестотния електрически ток се използва за лечение при травми на гръбначния стълб, за подпомагане възстановяването след хирургични интервенции, за  ускоряване на сърдечната функция, за подобряване състоянието на белите дробове, от пациенти със сколиоза, с парализирани мускули и двигателни нарушения.

Електростимулацията се предпочита и прилага от много спортисти (дори на олимпийско ниво), които с нейна помощ постигат контрол на телесното си тегло, стягане на мускулите и дори натрупване на мускулна маса. Този метод за стимулиране на мускулите прави тренировката много по-интензивна. Освен това, чрез нея тялото се предпазва от контузии и травми, които може да възникнат при правене на стандартни коремни преси, клекове и други упражнения. Предпазват се ставите и сухожилията, както и самия мускул.

Предимство е също изграждането на релеф, стягането на кожата, горенето на подкожна мазнина.

За кого не е подходяща Електростимулацията?

Този метод на стимулиране не е препоръчителен при пациенти с:

  • епилепсия;
  • наличие на имплантирани пейсмейкъри и дефибрилатори;
  • множество контрактури;
  • с тежка спастичност;
  • остеопороза;
  • със сърдечна аритмия;
  • венозна тромбоза или тежка артериална обструкция (исхемия);
  • коремни или ингвинална херния, както и при бременни жени

Страничните ефекти на Електростимулация, с напредването на технологиите и усъвършенстването на апаратурата, са сведени до минимум. Те се състоят главно до силно изтръпване в третираната зона, зачервяване, изгаряне и дразнене на кожата.

Електростимулацията се използва и с козметични цели – тонизира мускулите на лицето, микро-лифтинг, подхранване и подобряване състоянието на кожата (йонофореза), изграждане на бръчките, лечение на акне, разграждане на целулита, заличаване на стрии и белези.

Времетраене: 20 мин.

Цена с ДДС: 20 лв.

Call Now Button
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
YouTube
Instagram